Principală  —  Ediţia PRINT  —  Ştiri vechi   —   Şedinţa extraordinară a CUC -…

Şedinţa extraordinară a CUC – încă un eşec

La 17 noiembrie curent, în or. Dubăsari a continuat şedinţa extraordinară a Comisiei Unificate de Control (CUC) pe marginea instalării ilegale a posturilor de control de către administraţia de la Tiraspol în apropierea satului Pohrebea şi la barajul Hidrocentralei de la Dubăsari.

Delegaţia R. Moldova a reiterat disponibilitatea de a continua discuţiile în vederea soluţionării problemei în cauză. Totodată, propunerile constructive care au parvenit de la reprezentanţii Federaţiei Ruse, Ucrainei şi Misiunii OSCE în CUC pe parcursul şedinţei curente au fost susţinute de către delegaţia moldovenească.

Reprezentanţii părţii transnistrene, în mod repetat au manifestat o poziţie unilaterală în abordarea subiectului menţionat, astfel neglijând competenţele CUC în Zona de securitate. Totodată, propunerile parvenite de la reprezentanţii Federaţiei Ruse, Ucrainei şi Misiunii OSCE în CUC, cu referire la stabilirea unui regim de control prin intermediul posturilor mobile de poliţie şi miliţie la intersecţia traseului Rîbniţa – Tiraspol spre s. Pohrebea, precum şi neadmiterea instalării unilaterale a altor posturi, nu a fost susţinută de către partea transnistreană.

Limitarea liberei circulaţii a persoanelor, nu este recunoscută drept o măsură unilaterală de către reprezentanţii transnistreni. Mai mult ca atît, aceştia au propus blocarea porţiunii de drum ce leagă s. Pohrebea cu traseul Rîbniţa – Tiraspol, ceea ce poate duce la o tensionare amplificată a situaţiei în Zona de securitate.

În finalul şedinţei, delegaţia R. Moldova în CUC a reiterat celorlalţi reprezentanţi despre necesitatea soluţionării definitive a problemei prin lichidarea necondiţionată a posturilor, inclusiv reieşind din propunerile comune ale reprezentanţilor Federaţiei Ruse, Ucrainei şi Misiunii OSCE în Moldova.

Următoarea şedinţă este preconizată pentru data de 22 noiembrie 2011.